TIG-lassen en MIG-/ MAG-lassen

TIG-lassen, MIG-lassen en MAG-lassen

TIG-lassen

TIG-lassen is een afkorting die staat voor Tungsten Inert Gas.

Hierbij wordt een boog getrokken tussen de toorts en het werkstuk. Op de lastoorts zit namelijk een wolfraamelektrode. Wolfraam wordt ook wel Tungsten genoemd, vandaar de naam. TIG-lassen heeft geen draad nodig, en wordt daarom ook wel ‘vloeien’ genoemd. Bij het ‘vloeien’ worden twee delen aan elkaar gesmolten, zonder gebruik van een draad als toevoegmateriaal. Deze manier van lassen is vooral geschikt voor dunne plaat, om bijvoorbeeld hoekjes en kanten af te lassen, om die daarna mooi af te werken. Het TIG-lassen wordt ook wel met een draad uitgevoerd, net als het MIG/MAG-lassen. De draad wordt dan vaak handmatig toegevoegd en niet automatisch zoals bij MIG/MAG-lassen. Deze manier van lassen brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo is TIG-lassen van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast heeft het een goede bescherming tegen oxidatie, oftewel lasdampen. Ook heeft het een hoge inschakelduur en een geringe warmte-inbreng. TIG-lassen kan breed worden toegepast, omdat het in verschillende posities gerealiseerd kan worden. Het is een langzaam proces, wat meestal als een nadeel wordt gezien. Wij vinden dit echter geen nadeel, omdat het een zeer nauwkeurig lasproces is, wat niet iedere specialist kan. Van Schijndel Metaal heeft goed opgeleide lassers die overweg kunnen met het proces.

MIG / MAG-lassen

MIG / MAG-lassen is een afkorting en betekent Metal Inert Gas (MIG) of Metal Active Gas (MAG).

Het zijn twee verschillende lasprocessen, maar omdat ze alleen verschillen qua gebruikt gas worden ze vaak in één adem genoemd. Het verschil is het gebruikte gas. Het voordeel van MIG-lassen en MAG-lassen is een hoge lassnelheid. Deze manier van lassen geeft ook een goede oxidatiebescherming en kan in vrijwel alle lasposities gebruikt worden. Nadeel is dat het windgevoelig is (erg dun) en moeilijk beheersbaar is. 

Een groot verschil tussen MIG/MAG-lassen en TIG-lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG/MAG-lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast is de TIG-lasmethode gekenmerkt door een langzamere lassnelheid. 

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden inzake TIG-lassen, MIG-lassen en MAG-lassen te bespreken. Van Schijndel Metaal staat u graag te woord. Ook voor puntlassen en stiftlassen bent u bij ons aan het juiste adres!

TIG en MIG / MAG lassen

TIG lassen

MIG / MAG lassen

Contactgegevens

Van Schijndel Metaal BV

Bezoekadres

Rijensestraatweg 65
5101 TG  Dongen

Postadres

Postbus 38
5100 AA  Dongen

T: 0162-312694
F: 0162-318683
E: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.