Korte omschrijving van de installatie

Het betreft een BvL reinigingsinstallatie type Ocean RW 2300. Dit is een tweebads-installatie met een extra nevelsproeileiding die in één procesgang volledig automatisch de producten ontvet, schoonspoelt, fosfateert, 2 maal naspoelt en droogkookt met een temperatuur van 120 graden. Dit ontvettingsproces is uitermate geschikt voor alle basismaterialen die wij lakken (staal, RVS en Aluminium). De installatie is in nauwe samenwerking met Kluthe gespecifieerd, zij zijn de leverancier van de chemicaliën.

De machine beschikt over twee wisseltafels zodat het laden en lossen van de onderdelen kan plaatsvinden tijden het ontvettingsproces. De capaciteit is 1650 bij 1650 bij 1500mm, dit is ruim voldoende capaciteit in vergelijking met de capaciteit van onze poederlakinstallatie. De installatie is niet gekoppeld aan de poederlakinstallatie maar staat stand-alone. Dit is een bewuste keuze geweest voor ons. Hoewel dit meer handling oplevert geeft dit namelijk veel flexibiliteit in het proces. Dit levert veel voordeel op bij kleine seriegroottes en veel kleurwisselingen op een werkdag. Daarnaast zijn het overwegend erg complexe producten die door ons gelakt worden waarbij de manier van ophangen of plaatsen tijden het ontvetten anders is dan tijdens het poederlakken. Dit maakt in-line ontvetten voor ons al minder interessant.

Voornaamste redenen voor de investering

Deze installatie vervangt onze oude onvettingsinstallatie. De reden voor vervanging zijn:

  •          De nieuwe installatie geeft een veel schoner resultaat. Het resultaat voor wat betreft het ontvetten is gelijkwaardig maar door het nieuwe was proces worden alle stofdeeltjes (o.a. slijpsel van het schuren) ook grondig verwijderd. Dit was met het oude proces niet het geval, dit werd later in het proces handmatig verwijderd.
  •          Het systeem kent nagenoeg geen steltijd per product.
  •          In het nieuwe proces is een extra stap toegevoegd, namelijk fosfateren. Door het aanbrengen van een conversielaag is er een extra bescherming toegevoegd aan de te lakken producten. Dit was in het verleden niet het geval.
  •          Het nieuwe systeem is minder milieubelastend en prettiger voor de medewerkers in het dagelijks gebruik.

Deze installatie is samen met onze poederlak installatie ideaal voor kleine series en veel kleurwisselingen. Door het aanbrengen van een conversie laag kunnen de te lakken producten tot enkele dagen voor het lakken al ontvet worden. Hiermee hebben we alle vrijheid om snel en flexibel te werken. Dit is met name van belang omdat poederlakken onderdeel is van het complete proces van produceren. Snel schakelen en reageren op een actuele verandering in de planning wordt hiermee vereenvoudigd. Doordat wij het afgelopen jaar een lean project met betrekking tot planning hebben doorlopen zijn onze doorlooptijden met ongeveer 50% verkort. Hierbij is het nog belangrijker geworden dat er snel geschakeld kan worden en dat steltijden tot een minimum gereduceerd kan worden.

Van Schijndel Metaal heeft als hoofdbewerking het maken van half fabricaten uit dunne plaat. Poederlakken zien wij wel echter als een essentieel onderdeel van ons bedrijfsproces. Door het in eigen beheer lakken van onze producten kunnen wij onze doorlooptijden verkorten ten opzichte van onze concurrenten. Daarnaast levert het vaak bij kleinere seriegroottes een kostenvoordeel op vanwege het wegvallen van verpakkings- en transportkosten. Ook voor de kwaliteit hechten wij veel waarde aan het feit dat wij het gehele proces onder controle hebben en dat wij deze verantwoordelijkheid niet hoeven te delen met een andere toeleverancier. Iets dat onze relaties ook als een groot voordeel ervaren. Doordat wij beide processen zelf beheersen is door de kennis en expertise op beide vlakken de kans op afkeur bijzonder klein.

Voor onze klanten is de belangrijkste toegevoegde waarde van de nieuwe installatie de verbeterde kwaliteit van voorbehandeling. Door het wegsnijden van het handmatig schoonmaken van de product van stofdeeltjes verkleinen wij de kans op afkeur door stofinsluiping. De extra conversielaag beidt een betere hechting van de lak, waardoor de kans op afkeur hierop ook afneemt. Hoewel de resultaten op dit vlak al goed zijn, wordt met de huidige installatie hier nog een belangrijke stap gezet.

Nieuws van Schijndel Metaal

21-03-2016. Van Schijndel Metaal & Europees Sociaal Fonds. Lees meer.

Op deze pagina houden we u op de hoogte van het laatste nieuws bij Van Schijndel Metaal.

Tony Chocolonely

18-11-2015. Nieuwe ontvettingsmachine. Lees meer.

18-11-2015. ISO9001 gecertificeerd. Lees meer.

Van Schijndel Metaal ISO9001 gecertificeerd

Van Schijndel Metaal te Dongen is recentelijk ISO9001 gecertificeerd. Het proces is soepel doorlopen omdat het bedrijf al jaren werkt met een kwaliteitssysteem dat gestoeld is op methodieken en werkwijzen die als basis kunnen dienen voor ISO certificering.

Speerpunten waren de leveranciersbeoordelingen, het meten van de klanttevredenheid, de interne audits en de directiebeoordeling. Ondersteund door Arnold Hermann van het bedrijf Bell & Hermann zijn deze onderwerpen beoordeeld en waar nodig aangepast voor certificering. Overige procedures waren al zodanig ingericht dat aanpassingen niet noodzakelijk waren voor certificering.

Van Schijndel Metaal is blij met de certificering en de wijze waarop het proces doorlopen is. “Het is voor ons een bevestiging dat onze werkwijzen en werkprocedures doordacht zijn en consistent worden nageleefd. Het ISO9001 certificaat zorgt ervoor dat wij ons nog bewuster zijn geworden van het belang van het toetsen van de klanttevredenheid, de beoordelingen van de leveranciers en het houden van interne audits”. Aldus Hans van Eijck, directeur bij Van Schijndel Metaal B.V.

Van Schijndel Metaal is gespecialiseerd in het vervaardigen van half fabricaten uit dunne plaat op klantspecificatie. Zij onderscheidt zich van haar concurrenten door de verscheidenheid aan bewerkingen die in huis uitgevoerd worden. Engineering, lasersnijden, ponsen, kanten, lassen maar ook poederlakken en assemblage worden allemaal onder één dak uitgevoerd. Hierdoor is van Schijndel Metaal een uitermate geschikte partner voor complex samengesteld plaatwerk in kleine tot middelgrote series. Met haar bedrijfsgrootte van 32 medewerkers is er volop ruimte voor persoonlijke aandacht, ook bij geringere omzetgroottes. 

Contactgegevens

Bezoekadres

Van Schijndel Metaal BV

Rijensestraatweg 65
5101 TG
Dongen
T: 0162-312694
F: 0162-318683
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Colofon

Photography: Stijn Rompa