TIG-lassen

TIG-lassen is een afkorting die staat voor Tungsten Inert Gas. Bij deze manier van lassen wordt een boog getrokken tussen de toorts en het werkstuk. Op de toorts zit namelijk een wolfraamelektrode. Wolfraam wordt ook wel Tungsten genoemd, vandaar de naam. TIG lassen heeft geen draad nodig, en wordt daarom ook wel ‘vloeien’ genoemd. Bij het ‘vloeien’ worden twee delen aan elkaar gesmolten, zonder gebruik van een draad als toevoegmateriaal. Deze manier van lassen is vooral geschikt voor dunne plaat, om bijvoorbeeld hoekjes en kanten af te lassen en daarna mooi af te werken. Het TIG lassen wordt ook wel met een draad uitgevoerd, net als het MIG/MAG lassen. De draad wordt dan vaak handmatig toegevoegd en niet automatisch zoals bij MIG/MAG lassen. Deze manier van lassen brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo is TIG lassen van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast heeft het een goede bescherming tegen oxidatie, oftewel lasdampen. Ook heeft het een hoge inschakelduur en een geringe warmte inbreng. TIG lassen kan breed worden toegepast, omdat het in verschillende positites gerealiseerd kan worden. Wat meestal als een nadeel wordt gezien, is dat het een langzaam proces is. Wij vinden dit geen nadeel, omdat het een zeer nauwkeurig lasproces is wat niet iedere specialist kan. TIG-lassen heeft nog meer voordelen:

  • Hoge laskwaliteit
  • In alle posities toepasbaar
  • Goede bescherming tegen oxidatie
  • Hoge inschakelduur
  • Geringe inbreng van warmte
  • Geen beleding of slak

Van Schijndel Metaal heeft goed opgeleide lassers die het proces beheersen. Neem vandaag nog contact op, wij horen graag wat we voor u kunnen betekenen.

MIG MAG lassen

MIG MAG lassen is een afkorting en betekent Metal Inert Gas (MIG) of Metal Active Gas (MAG). Het zijn twee verschillende lasprocessen, maar omdat ze alleen verschillen qua gebruikt gas worden ze vaak in één adem genoemd. Het verschil zit het hem in het gebruikte gas. Voordelen van MIG lassen en MAG lassen zijn een hoge lassnelheid. Ook deze manier van lassen geeft een goede oxidatie bescherming en is toepasbaar in vrijwel alle lasposities. Nadeel is dat het windgevoelig is (erg dun) en dat het moeilijk beheersbaar is. Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG/MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden met betrekking tot TIG lassen, MIG lassen en MAG lassen te bespreken. Van Schijndel Metaal staat u graag te woord. Ook voor puntlassen en stiftlassen bent u hier aan het juiste adres! Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw lasproject.

TIG en MIG / MAG lassen

tig lassen

mig mag lassen

Contactgegevens

Bezoekadres

Van Schijndel Metaal BV

Rijensestraatweg 65
5101 TG
Dongen
T: 0162-312694
F: 0162-318683
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Colofon

Photography: Stijn Rompa